Słodycze reklamowe w czasach staropolskich

Słodycze reklamowe

Słodycze reklamowe

W czasach staropolskich, ze względu na wysoką cenę cukru, który to przez długi czas był trudno dostępnym produktem, słodkościami zajadać mogli się jedynie wybrani. Cukier traktowany był wówczas w charakterze egzotycznej nowości. Bardzo często zjadano go w postaci nieprzetworzonej. Stoły na dworach szlacheckich nierzadko zdobiono wówczas tak zwanymi cukrami, czyli rzeźbami wykonywanymi z farbowanego cukru. Co jeszcze warto wiedzieć na temat tamtejszych słodyczy? Garść przydatnych informacji związanych z tym zagadnieniem przynosi poniższy wpis. Zapraszamy do lektury!Pisząc o kwestii, jaką są słodycze reklamowe, nie sposób nie wspomnieć postaci, jaką był Stanisław Czerniecki, czyli autor pierwszej polskiej książki kucharskiej. Jednym z jego dzieł było „Compendium ferculorum”, w którym to wspomina o cukru farynie, czyli zmielonym cukrze mącznym, który był jego zdaniem jedną z najważniejszych przypraw. W tamtejszej kuchni wyraźnie dało się zauważyć tendencję do łączenia ze sobą smaków słodkich oraz słodkich. Nierzadko dodawało się go do ryb, mięs oraz tak zwanych tortów, czyli zapiekanek przyrządzanych z mięsa, ciasta oraz warzyw.

Znane wówczas słodycze reklamowe często przybierały postać piany, czyli bitej śmietany słodzonej cukrem i serwowanej z ciastkami. Cukier dosypywany był nierzadko również do tak zwanego arkasu, czyli mlecznej galaretki, którą ścinano sokiem z cytryny. W okresie baroku dużą popularnością cieszyły się makarony migdałowe. Była to pieczona masa przyrządzana z białek, cukru oraz tłoczonych migdałów. Obermus to z kolei deser przygotowywany na bazie cynamonu, wina, cukru oraz tłoczonych migdałów.

Stanisław Czerniecki to nie jedyna postać podejmująca zagadnienie, jakimi są Słodycze reklamowe. Warto tu także wspomnieć o anonimowym autorze książki „Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości”, który polecał dodawanie dużych ilości cukru to bułeczek porzeczkowych oraz cytrynowych. Przedstawiał on także przepisy na pączki cukrowe czy orzechy włoskie w cukrze.